همه مطالب

از سیر تا پیاز کفش کوهنوردی

این جمله که پا قلب دوم هر انسانی است را حتما شنیده‌اید و کاربرد این جمله نشان از اهمیت پا و کفش مناسب دارد. به خصوص برای ورزش تخصصی مانند کوهنوردی و رشته‌های مشابه آن که حتما باید کفش را با توجه به استانداردهای مخصوص و برنامه‌ای که در آن شرکت می‌کنیم انتخاب کنیم.

به این دلیل که مسلما هیچ کوهنوردی دوست ندارد مچ پایش درد بگیرد یا تاول بزند، لیز بخورد یا کفشی که پوشیده تنگ باشد و لذت یک کوهنوردی را برایش به درد و ناراحتی تبدیل کند. در عکس زیر به وضوح می‌توانید مشاهده کنید که چرا به پای انسان قلب دوم می‌گویند:

اولین قدم در انتخاب کفش مناسب این است که شما مشخص کنید کفش خود را در کدام مسیر قصد دارید استفاده کنید: کوهنوردی (Mountaineering) یا پیاده روی (Walking) یا کوهپیمایی (Trekking) و … .

قدم بعدی این است که مشخص کنید در کدام فصل می‌خواهید بپوشید. سپس باید کفش خود را بر اساس استاندارهای روز انتخاب کنید که علاوه بر ایمن بودن و داشتن قابلیت‌های ویژه برای مسیر انتخابی بتواند از پای شما در برابر اتفاقات پیش‌بینی نشده به خوبی محافظت کند.

در عین اینکه وزن مناسبی داشته باشد و به شما احساس راحتی نیز بدهد که در ادامه به همه این نکات به صورت تخصصی می‌پردازیم که شما عزیزان بتوانید بهترین و مناسب‌ترین کفش را انتخاب کنید و صعودی خاطره‌انگیز را در نهایت سلامتی پاهایتان تجربه کنید.

انواع کفش کوهنوردی

کفش کوهپیمایی/ کوهنوردی سبک (Trekking)

تریکینگ همان کوهپیمایی طولانی‌مدت است که کفش‌های مناسب برای این ورزش حتما باید سبک باشد و ساق با ارتفاع 14 تا 19 سانتی‌متر داشته باشد که مچ پا را محکم نگه دارد. همچنین این مدل کفش پاشنه‌های متوسط و بلند دارند و زیره آن نیز تا حدودی انعطاف‌پذیر است و رویه‌اش هم معمولا از جنس پارچه ضد‌آب یا چرمی است.

نمونه‌های از کفش تریکینگ در انواع و اقسام مدل‌ها و رنگ‌ها

این مدل کفش بسیار مناسب برای پیمایش‌های کویری، جنگلی، ارتفاعات بدون برف، کوهپیمایی‌‌های روزانه یا سفر‌های کوتاه کوهنوردی با بارهای سبک است و مناسب حمل کوله‌های سنگین نیست.

کفش تریکینگ برای آب و هوای نسبتاً متعادل و صعود ارتفاعات بدون برف و يک روزه در 3 فصل اول سال طراحی شده است و برای مسیرهای گل‌آلود و مرطوب و سرد مناسب نیستند و مانند کفش کوهنوردی تخصصی دوام و پشتیبانی مناسب را ندارند. پس برای فصل زمستان اصلا استفاده نکنید.

همچنین به دلیل اینکه دوخت این کفش ها از رو است، در مسیر های سنگ لاخی یا فرود از شن اسکی نیز نباید استفاده کرد.

کفش های راهپیمایی (walking)

کفش‌های پیاده‌روی و رانینگ (دویدن) بدون ساق و بسیار سبک است و رویه‌ای از جنس پارچه و لایه‌ی میانی از جنس ماده‌ای شیمایی به نام EVA و کفی انعطاف‌پذیر همراه با شوک‌گیر دارد که باعث کاهش فشار‌های وارده به پا می‌شود.

همچنین این کفش به دلیل اینکه در زمان فعالیت میزان گردش خون زیاد می‌شود به دنبال آن نیز میزان دما در پا بالا خواهد رفت پس باید حتما قابلیت تنفس هم داشته باشد.

برای پیاده‌روی معمولی یا پیاده‌روی 3 تا 5 ساعت در مسیرهای پاکوب شده و عموما صاف و کم‌شیب، اپروچ، طبیعت‌گردی، کوهنوردی سبک، استفاده روزانه طولانی مدت، استفاده ورزشی مثلا در باشگاه و … این کفش ها بسیار مناسب‌اند.

به این دلیل که معمولا رویه ترکیبی از چرم و مواد مصنوعی نرم و قابل انعطاف دارند که قسمت‌های میانی و قدامی پا را به حرکت در می‌آورد. سیستم زیره ضربه‌گیر لاستیکی که ضربات اضافی وارده از کف کفش به پا را خنثی می‌کند.

کفش‌های واکینگ و دو نفر در حال پیاده روی با کفشهای واکینگ

صنعت کفش امروزه مخصوصا در حوزه کفش پیاده‌روی و کفش‌های شهری که افراد عادی برای استفاده روزمره به پا می‌کنند، بسیار رقابتی و گسترده است.

همه کمپانی‌های معروف این صنعت مانند آدیداس، اسکیچرز، هامتو، نایکی، پوما، سالامون و … همیشه قابلیت‌های ویژه‌ای بر روی کفش‌های خود اعمال می‌کنند و به معرض نمایش و فروش می‌گذارند. همه اینها برای نهایت راحتی استفاده‌کنندگان این برند‌هاست.

از نمونه این قابلیت‌ها در برخی برندهای معتبر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

  •  تکنولوژی Boost در کفش‌های آدیداس: عمکرد این تکنولوژی ارائه شده از کمپانی آدیداس به این صورت است که در ساختار لایه میانی کفش از TPU یا ترموپلاستیک پلی‌اورتان که نوعی پلاستیک بسیار بادوام است، استفاده شده است.

این ساختار ضربات شدید را مهار می‌کند و با فشرده شدن به هم باعث افزایش میزان بازگشت انرژی به پا خواهد شد. در نهایت و باعث کاهش میزان فشار وارد شده به پا می‌شود و در طی استفاده اصلا احساس خستگی پا نخواهید داشت.

  • تکنولوژی Go Pillars در کفش‌های اسکیچرز: تمرکز اصلی این کمپانی تولید کفش‌های  مناسب پیاده‌روی و استفاده شهری است و همیشه تکنولوژی‌‌هایی به کار می‌برد که باعث افزایش میزان راحتی در زمان استفاده شود.

از نمونه این تکنولوژی‌ها Go Pillars است که در لایه‌های میانی کفش ستون‌‌هایی از جنس فوم به کار رفته که هنگام استفاده با کاهش فشار‌های وارد‌شده از کف به پا، باعث راحتی بیشتری خواهد شد.

همچنین این میله‌های فومی در لایه‌ی میانی کفش به گونه‌ای قرار داده شده که کمترین میزان فشار را به پاشنه‌ پا وارد می‌کند.

چند نمونه از کفش های واکینگ از برندهای نایک، آدیداس و تکنولوژی به کار رفته در آنها

  • تکنولوژی Flywire در کفش‌های نایکی: این تکنولوژی ارائه شده از سوی برند معروف و جهانی نایکی باعث قالب شدن بهتر کفش در پا می‌شود. بدین صورت که کفش‌های دارای تکنولوژی Flywire کابل‌هایی در طرفین کفش وجود دارد که باعث می‌شود کفش پا را به خوبی دربرگیرد.

همچنین نایکی از این تکنولوژی در قسمت رویه‌ برخی مدل‌های خود هم استفاده کرده است که باعث ایجاد وزنی سبک‌تر در کفش می‌شود.

از نمونه برند‌های تخصصی تولید‌‌کننده کفش مخصوص پیاده‌روی یا رانینگ، کوهنوردی، صندل تابستانه می‌توان برند شناخته شده و جهانی هومتو (HUMTTO) را نام برد. که علاوه بر ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاص این کفش‌های این برند، داشتن قیمت بسیار مناسب در کنار تنوع مدل بالا همراه با کیفیت و ظاهری جذاب هم برای آقایان و هم برای بانوان باعث شده طرفداران بسیاری در سراسر جهان و کشورمان ایران پیدا کند.

خصوصیات کفش‌های پیاده‌روی هامتو

  • جنس کفش‌های هامتو از رویه چرم طبیعی با لایه داخلی پارچه + مش یا رویه جیر و چرم مصنوعی که همگی با دوام و مقاوم در برابر سایش می‌باشد.
  • کفی کفش‌ها ارتجاعی- طبی دارای بالشتک هوا با قابلیت گردش هوا است.
  • دارای محافظ نوک انگشتان برای جلوگیری از آسیب به پا در برخورد به سنگ می‌باشند. همچنین زبانه این کفش‌ها طراحی یکپارچه دارند.
  • جنس زیره کفش‌های هومتو از زیره EVA انحصاری تولید کمپانی همین برند است که دارای اصطحکاک مناسب بوده و مقاوم در برابر لغزش و سایش است و باعث کاهش فشار‌های وارده به پا می‌شود.
  • تمامی کفش‌ها قابلیت تنفس بالا و گردش جریان مناسب هوا  را دارند که از عرق کردن پا و بوی بد کفش جلوگیری می‌کند.
  • کفش‌های هومتو بسیار محکم و بادوام، راحت و سبک برای پیاده‌روی، اپروچ، هایکینگ و طبیعت‌گردی، استفاده روزمره و کوهنوردی سبک می‌باشند.

انواع کفش های واکینگ از برند هامتو در رنگ های قرمز، طوسی و مشکی

کفش کوهنوردی/ نیمه سنگین (Mountaineering)

کفش کوهنوردی معمولا نیمه سنگین و ضد آب است که اصولا از جنس پارچه‌های ضد آب گرتکس یا چرم ساخته می‌شوند. ساق آن ارتفاع حدود 14 تا 19 سانتی‌متر دارد تا مچ پای شما را محکم نگه دارد.

همچنین زیره این کفش کمی انعطاف‌پذیر است و برای برنامه و صعودهای چند روزه 3 فصل، صعود قلل 4000 متری در فصل تابستان، صعود از شیب‌های برفی و یخی با درجات متوسط و فعالیت‌های نیمه زمستانی مناسب است.

اگر گورتکس که نوعی پارچه ضد‌آب و باد است را دارد برای برنامه‌های صعود زمستاني یک روزه هم می‌توان استفاده کرد. توجه داشته باشید اگر قصد کوهنوردی چند روزه در زمستان را دارید این کفش برای سطوحی که یخ زده است مناسب نمی‌باشد.

در این نوع کفش‌ها، بر خلاف دو نوع کفش راهپیمایی و پیاده‌روی سه قسمت قدامی، میانی و خلفی پا به طور هم زمان فعال هستند و کوهنورد مجبور است برای قدم برداشتن هر سه قسمت پای خود را هم زمان بلند کند، رویه نرم و راحت چندان ضروری نیست.

در ضمن وزن کم نیز در این نوع کفش‌ها نیز اهمیت ویژه‌ای دارد و طراحی زیره کفش کوهنوردی علاوه بر مقاوم و ضربه‌گیر بودن و همچنین جلوگیری از نفوذ ذرات آب، سیستم لازم بدان نصب کرامپون نیز در نظر گرفته می‌شود.

کفش کوه‌نوردی سنگین / یک پوش (High Mountain)

این کفش ها بسیار قوی و ضد آب هستند و شامل یک لایه درونی و بیرونی‌اند که آستر آن جدا نمی‌شود و برای حرکت روی برف و یخ طراحی شده‌اند و تمام آنها قابلیت نصب کرامپون دارند.

زیره کفش کوهنوردی سنگین یک پوش انعطاف‌پذیری ندارد و فقط برای برف و یخ پوشیده می‌شود. همچنین دوخت با نخ ندارند و رویه کفش با چسب یا دوخت ذوبی به زیره می‌چسبد و دارای تاریخ انقضا است پس لازم است هنگام خرید به تاریخ تولید کفش دقت کنید.

حتما این موضوع را در نظر داشته باشید که این مدل کفش‌ها فقط برای استفاده روی برف و یخ هستند و  اگر در مکان‌هایی که برف وجود ندارد، بپوشید، خیلی زود، پایتان تاول خواهد زد!

دو نمونه از کفش‌های یک پوش مناسب کوهنوردی سنگین

کفش کوهنوردی سنگین/ هیمالیانوردی (Expedition)

این مدل کفش‌ها جز دسته‌بندی کفش‌های کوهنوردی سنگین محسوب می‌شود با این تفاوت که یک لایه اضافه‌تر به نام پوش دارد. این لایه اضافه برای صعود‌های بالای 5000 متر است و مخصوص کوهنوردانی است که به صورت حرفه‌ای قصد رفتن به قلل مرتفع دنیا مانند اورست، کی 2 و … دارند.

نام دیگر این مدل کفش زمستانی دو پوش یا سه پوش است و همان‌طور که از نامش پیداست برای استفاده در شرایط زمستانی و برف سنگین در هر فصل سال یا ارتفاع بالای 5000 متر طراحی شده‌اند.

طراحی رویه این کفش‌ها به گونه‌ای است که تا قسمتی از ساق پا را پوشانده و از جنس پلاستیکی یا چرم بسیار ضخیم است. همچنین زیره این کفش از تمام کفش‌های کوهنوردی انعطاف‌پذیری کمتری دارد و مانند رویه از جنس پلاستیک است که توسط ماشین‌های پرس مخصوص به رویه پلاستیکی کفش متصل می‌شود.

این کفش‌ها در عین سبک بودن از پاها در برابر فشارهای محیط بیرونی محافظت می‌کنند. در ضمن تمامی این کفش‌ها قابلیت نصب کرامپون دارند.

به دلیل اینکه رویه تمام مدل کفش‌های هیمالیانوردی (Expedition) کاملا از جنس پلاستیک است، پس استفاده از سیستم تهویه یا قابلیت تنفس داشتن کفش ضرورتی ندارد.  در ساخت پوش‌های داخلی کفش از چرم‌های طبیعی، مواد مصنوعی و الیاف خاص کنترل‌کننده حرارت پا استفاده می‌شود که وظیفه کنترل گرمایش پا را به عهده دارد.

البته شایان ذکر است جدیدا برای ساخت پوش داخلی از نوعی اسفنج خاص که عایق بسیار خوبی برای کنترل حرارت پا است استفاده می‌شود.

شاید برایتان سوال باشد دو پوش یا سه پوش بودن این کفش ها به چه معناست و در چه صعود هایی کاربرد دارد؟

نوع دوپوش: در مدل دو پوش این کفش‌ها شامل یک کفش کوچک و تنگ هم اندازه سایز پای کوهنورد است که به جای بند چسبک دارد و داخل کفش اصلی که بزرگتر است قرار می‌گیرد تا از نفوذ سرما و رطوبت به پا جلوگیری کند. در زمان استراحت در چادر یا کیسه خواب می‌توان از این پوش به عنوان جوراب یا کفش داخل چادر یا کیسه خواب استفاده کرد.

از کفش کوهنوردی دو پوش می‌توان برای صعود به قله‌های 7000 متری در فصل صعود بهار و تابستان، صعود قله‌های کمتر از 7000 متر در فصل پاییز و زمستان و یخ‌نوردی در ارتفاعات بسیار بلند استفاده کرد.

نوع سه پوش: این مدل علاوه بر اين دو کفش معرفی شده در بالا، يک لايه گتر بلند را نیز شامل می‌شود که بر روي کفش قرار می‌گيرد و این لایه گتر به دور کفش دوخته شده و تمام رويه و اطراف کفش را می‌پوشاند و کاملا از ورود سرما و رطوبت و برف به داخل کفش جلوگیری می‌کند.

هر دو مدل دو پوش و سه پوش قابلیت نصب کرامپون دارند و همان‌طور که گفته شد برای شرایط بسیار سرد و صعود برف و یخ ساخته شده‌اند. کفش سه پوش برای صعود به ارتفاعات 8000 متری هیمالیا و ارتفاعات بالای 7000 متر در زمستان مناسب‌اند.

از برند‌های تولید‌کننده این مدل کفش می‌توان برند‌های بستارد (BESTARD)، لسپورتیوا (LASPORTIVA)، اسکارپا (SCARPA)، ماموت (MAMMUT) و … را نام برد.

چند نمونه از کفش های دو پوش و سه پوش مناسب کوهنوردی های زمستانه

نکات مهم برای کفش‌های دو پوش و سه پوش

  • بعد از خرید قبل از استفاده در برنامه‌های سنگین، حداقل یک تا دو بار کفش را در برنامه سبک به پا کنید.
  • این مدل کفش‌ها فقط برای استفاده روی برف و یخ هستند و هرگز مکان‌هایی که برف وجود ندارد نپوشید، زیرا حتما پایتان تاول خواهد زد.
  • اگر با کفش نو به کوه رفته‌اید و در پایتان احساس کوچکترین سوزش کردید، فورا آن‌ را با چسب بپوشانید، زیرا آن قسمت که احساس سوزش کرده‌اید حساس شده و حرکت با همان وضع حتما پاهایتان را زخم کرده و آزارتان می‌دهد.
  • همیشه از از گتر مناسب برای این کفش‌ها که قابلیت‌های ویژه برای صعودهای زمستانی دارند، استفاده کنید.
  • اگر قصد استراحت دارید پوش داخلی یا همان کفش کوچک داخلی را حتما با خود به کیسه خواب یا چادرتان ببرید که برای استفاده مجدد گرم باشد، چراکه پوشیدن کفش سرد و یخ زده موجب یخ‌زدگی انگشتان پا می‌شود و خطرناک است.
  • پوشیدن جوراب مناسب نیز در این کفش‌ها نیز نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن پا دارد، پس به این مورد مهم هم نیز توجه کنید.
  • در مسیر صعود مراقب سنگ‌ها باشید، زیرا جنس پوش خارجی بعضی از این کفش‌ها سخت بوده و احتمال دارد در اثر ضربه شدید بشکند.
  • این کفش‌ها به دلیل سنگین و حجیم بودن در هنگام حرکت روی شیب‌های کم و مخصوصا سراشیبی‌ها همیشه بند پوش داخلی را یا باز کنید یا شل ببندید تا راحت‌تر حرکت کنید و در صعود‌ها و برنامه‌های فنی بند کرامپون‌ها را محکم ببندید تا کفش در پای شما بازی نکند.

کفش یخ‌نوردی

این نوع کفش مانند کفش سنگنوردی، سبک است با این تفاوت که کرامپون‌های دائمی متصل به کف کفش دارد و برای مسابقات و صعودهای سرعتی در یخنوردی کاربرد دارد.

کفش سنگنوردی

که به آن کتانی سنگ نیز می‌گویند کاملا شکل و ساختاری متفاوت با بقیه مدل‌های کفش‌ دارد و از مواد خاصی تهیه می‌شود که برای صخره‌نوردی، دیواره‌نوردی و سنگ‌نوردی داخل سالن و طبیعت کاربرد دارد.

جنس رویه کفش سنگنوردی از جیر، چرم، نایلون مخصوص، کتان یا ترکیبی از این مواد ساخته می‌شود و می‌تواند با آستر یا بدون آستر باشد. بیشترین استحکام این کفش‌ها در قسمت پنجه آنهاست که بیشترین فشار روی همین بخش است.

نمونه ای از کفش های یخنوردی و سنگنوردی

موارد مهم در انتخاب و خرید کفش سنگنوردی

  • این مدل کفش باید در پا راحت، کاملا چسبیده و اندازه باشد و سبک، قوی و بادوام بوده و اندازه و شکل کفش نیز هنگام استفاده تغییر نکند.
  • کفش سنگنوردی باید هم از قوزک پا کاملا محافظت کند و هم بیشترین انعطاف را نیز برایش فراهم کند.
  • قسمت پنجه کفش که در برگیرنده انگشتان پا است، باید سخت و محکم باشد.
  • توجه داشته باشید که کفش سنگنوردی با یک شماره کوچکتر را فقط برای مسابقات سنگنوردی سالن استفاده کنید. زیرا کفش تنگ در سنگنوردی باعث ایجاد تاول، میخچه، پینه پا شده و فشار بیش از حد به پا می‌شود، همچنین موجب خستگی در تمرین و سنگنوردی می‌شود.
  • اگر هنگام تمرین کفش شما خیس شود، پس از خشک شدن جمع شده و چروک می‌شود و پا را اذیت می‌کند.
  • دقت کنید هنگام بستن کفش آن‌ را خیلی محکم نکشید، زیرا باعث گشاد شدن سریع و صدمه به کفش می‌شود.
  • کفش سنگ باید برای صعودهای اصطکاکی قابل انعطاف بوده و همچنین برای صعودهای عرضی و طولی هم لبه‌های سفت و سختی داشته باشد.

 کفش بکپکینگ (Backpacking)

این کفش ها یک کفش ترکیبی برای برنامه‌های فنی به همراه پیمایش است و برای حمل بارها یا کوله‌های سنگین در سفر‌های چند‌روزه به مناطق خارج از شهر بسیار مناسب هستند.

همچنین قابلیت نصب کرامپون نیمه‌اتوماتیک را نیز دارند. بیشتر مدل‌های کفش بکپکینگ دارای پاشنه بلند هستند که از قوزک پا محافظت کامل و عالی می‌کند و جز کفش‌های کوهنوردی با دوام می‌باشند.

کفی آنها نیز محکم‌تر از کفش‌های سبک برای کوهپیمایی‌های سبک و سنگین‌اند. همچنین از این نوع کفش می‌‌توان برای کوهنوردی سه فصل در ارتفاعات بالای 3000 متر و برنامه زمستانی سبک نیز استفاده کرد.

نمونه های از کفش های بمپکینگ مناسب پیاده روی در طبیع. مردی در حال راه رفتن با کفش های بکپکینگ

کفش دامنه‌نوردی (Hiking)

کفش هایکینگ که در ظاهر شبیه کتانی‌های شهری هستند، برای کوهپیمایی سبک دامنه‌نوردی و مسیرهای تقریبا هموار استفاده می‌شود و ساق‌های کوتاه‌تری نسبت به کفش‌های کوهپیمایی دارد و در نتیجه مچ پا آزادی حرکت بیشتری دارد که یک مزیت البته برای طبیعت‌گردی و دامنه می‌باشد.

در خرید و انتخاب این نوع کفش دقت کنید که طول عاج‌های کف کفش مناسب بوده و خیلی صاف نباشد، همچنین کفی کفش شوک‌گیر و زیره از جنس محکم و با دوامی مانند ویبرام باشد.

کفش‌های این مدل مخصوص فصول کم بارش و شرایط آب و هوای خشک بر روی سطوح صاف که سنگ های بزرگی ندارند و پاکوب شده‌اند و شیب کمی دارند یا مسیر پیاده‌روی مشخص مانند یک جاده خاکی، مناسب‌اند.

این کفش‌ها مقاومت کمتری نسبت به نفوذ آب دارند و زیره این کفش‌ها انعطاف‌پذیری بالایی دارد و همین امر باعث ایجاد حس راحتی بیشتری برای کاربر می‌شود، البته در نظر داشته باشید کوله شما نیز سبک باشد.

یک تصویر در دست یک نفر که چند نمونه از کفش‌های هایکینگ را در تصویر می‌توان دید.

کفش اسکای رانینگ (Sky Runnibg)

این نوع کفش‌ها بدون ساق هستند مخصوص دویدن در کوهستان در مسیرهای ناهموار و صعود‌های سرعتی اسکای رانینگ طراحی شده‌اند. پس همانطور که از اسمش پیداست این کفش فقط مخصوص دویدن آن هم در کوهستان هستند نه برای دویدن در پارک یا مسیرهای جاده‌ای. نمونه بارز تفاوت آنها آج‌هایش هستند که از سر خوردن شما در دویدن کوهستان جلوگیری می‌کند.

در خرید و انتخاب این کفش‌ها بهتر است لایه رویی توری باشد که قابلیت تنفس داشته باشد. همچنین اگر ناخواسته خیس شدند سریع‌تر خشک شوند همچنین اندازه آج در این نوع کفش‌ها متنوع است، سعی کنید قابل مشاهده و برجسته باشند.

در کل آج با دندانه‌های کوتاه برای زمین‌های سخت و آج با دندانه باند برای زمین‌های سست و نرم مناسب‌اند. از بهترین و معروف‌ترین برندهای تولید کفش تریل رانینگ می‌توان به سالومون (Salomon)، اینووی (INOV) و هوکا وان وان (HOKA one one) اشاره کرد.

دراپ پاشنه از مهم‌ترین اجزا و تفاوت کفش اسکای رانینگ با دیگر کفش‌هاست که به معنای اختلاف بین بلندی پاشنه و جلوی کفش گفته می‌شود که برحسب میلی‌متر اندازه‌گیری می‌شود.

هر چه دراپ بیشتر باشد پاشنه کفش زودتر از وسط یا جلوی کفش به زمین برخورد کرده و باعث می‌شود کفش مانند یک ترمز عمل کند و شوک حرکتی دونده را افزایش می‌دهد و اگر کفش دراپ کمتری داشته باشد وسط و جلوی کفش زوتر به زمین رسیده و سرعت دونده را افزایش داده و فشار بیومکانیکی روی بدن او را کم می‌کند.

فردی در حال دویدن با کفش های اسکای رانینگ

عدد به دست آمده برای دراپ تعیین می‌کند چه دراپی برای چه کسانی مناسب است؟ مثلا دراپ بین 8 تا 11 میلی‌متر برای افراد مبتدی و کسانی که می‌خواهند مهارت‌های خود را در دویدن مسافت بیشتر یا تنظیم زمان تقویت کنند، مناسب است.

همچنین افرادی که از قبل آسیب‌هایی در آشیل پا دیده‌اند یا خار پاشنه دارند، بهتر است از این سایز دراپ استفاده کنند.

اما اگر دونده‌ای برای بهبود عمکلرد در مسابقات تمرین می‌کند، به طور منظم می‌دود یا سرعت بالایی دارد و مسافت‌های دویدنش اغلب کوتاه است یا پنجه پای آسیب دیده دارد، دراپ بین 4 تا 8 میلی‌متر برایشان مناسب است.

معرفی اجزا کفش کوهنوردی

انواع رویه

  • چرم طبیعی: اولین کفش‌های کوهنوردی از جنس چرم ساخته می‌شدند و با اینکه از نظر استحکام عالی به نظر می‌رسیدند اما سنگین بودن آنها یک عیب بزرگ برای کفش کوهنوردی محسوب می‌شد. با این حال باز هم استفاده از چرم در ساخت هر چند مانند گذشته متداول نیست اما ممکن است بخشی از کفش از چرم باشد.

این رویه به دلیل دوام و مقاومت بالا در برابر پارگی و نفوذ آب برای کفش‌های کوهنوردی سنگین و مسیرهای ناهموار استفاده می‌شود و قابلیت تنفسی کمتری دارند.

توصیه ما به شما این است که به دلیل اینکه این کفش زمان زیادی می‌برد تا در پایتان جا بیفتد و پای شما را نزند بهتر است اول در برنامه سبک چند باری استفاده کنید و برای برنامه سنگین چند روزه برای بار اول نپوشید.

  • چرم اشبالت‌ دانه‌دار: از شکاف بخش زبر داخلی چرم گاو از لایه نازک‌تر به دست می‌آید و معمولا همراه نایلون یا توری‌های نایلونی برای ایجاد قابلیت تنفسی در ساخت کفش استفاده می‌شود. این چرم از نظر قیمتی ارزان است اما مقومت زیادی در برابر آب و سایش ندارد.
  • چرم نبوک: نبوک یک چرم دندانه‌دار کامل است که برای شبیه شدن به جیر پوسته‌ پوسته‌ شده است و از لحاظ جنس بسیار با دوام است و در مقابل آب و سایش نیز مقاومت دارد همچنین از نظر نسبتا انعطاف‌پذیر است. برای این کفش هم باید قبل از اینکه در برنامه شرکت کنید چند باری آن را بپوشید و بیازمایید.
  • چرم مصنوعی: اسم این چرم را ممکن است بارها شنیده باشید و به جز کفش‌های کوهنوردی برای اکثر کفش‌های مدرن و چکمه‌های زمستانی هم استفاده می‌شود که جنس آن ترکیبی از پلی‌استر و نایلون است که از سایر چرم‌ها سبک‌تر هستند.

معمولا ارزان‌تر بوده و سریع هم جا باز می‌کنند و زود هم خشک می‌شوند اما به دلیل داشتن کوک‌های خارجی زودتر پوشیده می‌شوند.

  • پارچه گورتکس (Gore-tex): نوعی پارچه نوآورانه ضد آب و ضد باد با قابلیت تنفس هستند. پارچه‌ای چند لایه ترکیبی از دو ماده تترا فلوئورو اتیلن خالص با 9 میلیارد منفذ بسیار ریز در هر اینچ مربع که هر کدام تقریبا 20000 بار کوچک‌تر از یک قطره‌ی کوچک آب هستند و همین ترکیب باعث ضدآب شدن کفش می‌شود.

همچنین به بخار آب که اندازه کوچکتری دارد نیز اجازه عبور می‌دهد. گورتکس با قابلیت آب‌بندی درزها و منافذ جز پارچه‌های مقاوم در در برابر باران، باد، سرما، برف و کولاک است همچنین قابلیت تنفس بسیار بالایی دارد و ضد عرق نیز می‌باشد که از دم کردن پا جلوگیری می‌کند.

به همین دلایل است که بسیار در صنعت کفش به خصوص کفش‌های کوهنوردی استفاده زیادی دارد.

  • پارچه سیمپاتکس (Sympatex): این پارچه در واقع رقیبی برای گورتکس محسوب می‌شود و همانند آن ضدآب و ضد باد با قابلیت تنفس است.

سیمپاتکس مخلوطی از پلی استر و پلی اتر است که هر دو ماده هر دو ماده از طریق سوخت‌های فسیلی مانند زغال‌سنگ و نفت استخراج می‌شوند و مزیت عمده آن دفع‌کنندگی آب است و همچنین از رسوخ کردن گل و لای، باران و دیگر منابع رطوبت به کفش جلوگیری می‌کند و اجازه می‌دهد تا عرق به هوای اطراف وارد گردد.

فردی در حال ساختن کفش با دست به همراه تصاویری از انواع چرم ها و پارچه ها

  •  کِولار (پارچه نسوز ضربه گیر): این پارچه که از جنس از الیاف آرامید بافته می‌شود به مقاوم بودن در برابر برش معروف‌اند که حتی با کاتر یا تیغ به سختی می‌توان آن‌ها را برید.

مقاومت در برابر حرارت این پارچه 350 درجه است و در ضخامت‌های 3/0 میلیمتر تا 5/2 میلیمتر تولید می‌شوند. از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این پارچه می‌توان به عدم نفوذ رطوبت، مقاوم در برابر سایش و حلال‌های آبی، حفظ یکپارچگی در دماهای بالا، عمر طولانی در هوای آزاد، غیر قابل نفوذ در برابر حرارت و اشتعال‌پذیری بسیار کم اشاره کرد.

داشتن همین خصوصیات است که در ساخت ماسک‌ و جلیقه‌های ضد گلوله لباس مخصوص موتورسواران حرفه‌ای حتی گوشی موتورولا و … نیز از این پارچه استفاده می‌کنند. البته به دلیل مقاومت در برابر ضربه و فشار در مسیرهای سنگلاخی و ناهموار برای تولید رویه کفش کوهنوردی نیز استفاده می‌شود.

  • تین‌سولیت (Thinsulate): نوعی عایق گرمایی از جنس الیاف مصنوعی (پلی اتیلن ترفاتالات یا ترکیبی از آن و پلی پروپیلن) است که در پوشاک زمستانی مانند دستکش‌های مخصوص ورزش‌های زمستانی و کفش‌های سنگین کوهنوردی استفاده می‌شود.

سازندگان آن ادعا می‌کنند گرمایی حدود 1 تا 1.5 برابر گرمای پر قو تولید می‌کند و البته نسبت به پر قو آب کم‌تری به خود جذب می‌کند و بیشتر در برابر فشار و چلاندن مقاومت دارد. همچنین تینسولیت قابلیت گرمایشی و عایق‌سازی خود را حتی در شرایط رطوبی و نمناک نیز حفظ می‌کند.

هر کفش کوهنوردی و … از هر جنسی که باشد باید یک سری خصوصیات کلی را دارا باشد تا شما بیشترین راحتی را هنگام استفاده داشته باشید.

رویه کفش
    • قابلیت ضد آب داشته باشد و در صورت خیس شدن نیز، سریع خشک شود.
    • قابلیت تنفس داشته باشد.
    • تا جایی که برای پا راحت است، قابلیت نرمی و انعطاف را دارا باشد.
    • جنس آن نیز محکم و مقاوم باشد.
    • تا روی پا و قوزک‌ها را بپوشاند.
    • با توجه به نوع صعود و فصل استفاده مقاومت به سرما، گرما، عوامل محیطی دیگر مانند باد، برف و کولاک را داشته باشد.
    • حتی‌الامکان از مدل‌هایی خرید کنید که بندهای کفش تا نزدیکی پنجه پا ادامه داشته باشد، زیرا این مدل‌ها در پا راحت‌تر هستند، همچنین بهتر کیپ می‌شود و درآوردن کفش هم آسان‌تر است.
زیره کفش
  •  ویبرام (Vibram): این زیره که ماده‌ای سخت و پر اصطکاک می‌باشد تولید یک کمپانی در کشور ایتالیاست. و جز بهترین زیره‌های کفش می‌باشد که با توجه به کاربرد و برنامه‌های مختلف زیره‌های مخصوص و گوناگونی تولید می‌کند.

البته شرکت ایرانی لاوان دارای که کفش‌های کوهنوردی، ترکینگ و سنگنوردی تولید می‌کند، نیز که از زیره ویبرام در ساخت کفش‌هایش استفاده می‌کند. بهترین کفی‌ کفش از کربن و لاستیک ساخته می‌شوند تا علاوه بر استحکام، ضد لغزش باشند که ویبرام این خصوصیات را دارد.

زیره ویبرام مقاوم‌ترین زیره در مقابل عوامل بیرونی است، ضد لغزش است، در برابر سایش مقاومت بسیار بالایی دارد، همچنین دارای دوام و اصصکاک بالا در تماس با سطح زمین است.

در برابر نفوذ آب مقاومت زیادی دارد و قابلیت جذب ضربه‌های وارد شده به پا را نیز داراد که باعث کاهش فشار ضربه‌های وارده به کف پا شده و پا دیرتر خسته می‌شود و در سرازیری نیز زانوها کمتر آسیب می‌بیند.

  • زیره PU: این نوع زیره که مخفف عبارت پلی یورتان (Poly Urethane) است از ترکیب دو ماده پلی ال و ایزوسیانات ساخته می‌شود و به دلیل اینکه بسیار سبک و بادوام هستند برای استفاده طولانی‌مدت مناسب‌اند.

از دیگر خصوصیات این زیره انعطاف‌پذیری خوب مقاومت در برابر رطوبت و لغزش است احتمال شکستگی کمی دارد، همچنین در سرما عایق حرارتی می‌باشد.

  • زیره EVA: این زیره بسیار نرم و سبک کاربرد وسیعی در تولید انواع کفش دارد و می‌توان گفت تقریبا 70 درصد کفش‌های بازار و کفش‌های کوهنوردی نیز دارای این نوع زیره هستند.

کلمه EVA مخفف عبارت (Ethyl Vinyl Acetate) است و خصوصیت ویژه آن این است که از مواد فوق‌العاده نرمی تشکیل شده که قابلیت تحمل شوک‌ها و ضربه‌های شدید را دارد. البته به دلیل همین نرم بودن زیاد و سبک بودنش معمولا آن را با لاستیک و  TPU ترکیب می‌کنند تا هم در برابر حرارت مقاوم باشد و هم تغییر شکل ندهد.

زیره EVA در محیط های آبی لغزنده است برای همین قسمت تحتانی زیره کفش کوهنوردی که با زمین در تماس است را با لاستیک و قسمت بالایی را با EVA ترکیب می‌‌کنند. از دیگر ویژگی‌های زیره EVA داشتن انعطاف‌پذیری بالا و عایق حرارتی مناسب در برابر سرما است.

زیره کفش های ویبرام، EVA و PU

  • زیره کفش تی پی یو (TPU): این نوع زیره مخفف پلی اورتان ترموپلاستیک (thermoplastic polyurethane ) است و نوعی الاستومر ترموپلاستیک می‌باشد که استحکام بالا و انعطاف‌پذیری خوبی دارد. همچنین در برابر لغزش و سایش هم مقاوم است.

رنگ این زیره در حالت کلی شفاف و بدون رنگ است و طراحان کفش می‌توانند این زیره را در رنگ مرد نظر خود تهیه کنند. ویژگی بارز زیره TPU این است که مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش و لغزش دارد، همچنین عایق خوبی محسوب می‌شود و در برابر شکستن نیز مقاوم است.به همین دلیل در کفش‌های ایمنی کاربرد زیادی دارد.

بسیاری از برند‌های معروف از جمله نایکی، آسیکس، آدیداس از این تکنولوژی در ساخت زیره‌های خود استفاده کرده‌اند.

زیره هر کفش به خصوص کفش کوهنوردی ستون و اساس آن کفش است، زیرا بیشترین تماس را با سطح زمین داشته پس باید بیشترین مقاومت و استحکام را نیز داشته باشد و از پاهای شما در برابر عوامل بیرونی محافظت می کند.

معیارهایی که در زیر نام می‌بریم برای زیره همه کفش‌ها عمومی هستند و در خرید حتما به آنها توجه کنید.

  • خصوصیات لازم برای رویه کفش:
    • با توجه به نوع کفش و استفاده آن انعطاف‌پذیری داشته باشد.
    • آج‌های عمیق با مقاومت بالایی داشته باشد.
    • اگر برای مکان‌های مرطوب و برفی استفاده می‌کنید، با ایجاد اصطحکاک لازم حتما ضد لغزش و سایش باشد.
    • از لغزش پا در کفش جلوگیری کند، زیرا اگر پا در کفش بلغزد، پیچ خوردگی قوزک پا و آسیب به آن حتمی است.
    • همچنین باید ضربه‌گیر هم باشد.

 

  • لایه میانی کفش:

این لایه نیز اهمیت بسیاری در کفش دارد و  میزان حمایت داخلی کفش از پای شما را تعیین می‌کند. استفاده از لایه میانی مناسب مانند EVA یا TPU در کفش کوهنوردی باعث می شود فشاری که از ضربات واردشده به سطح زمین به پای شما برمی گردد تا مقدار قابل توجهی کم می‌شود. در نتیجه در زمان ورزش کمتر احساس خستگی کرده و به دلیل ساختار انعطاف‌دار کفش، کنترل بهتری روی حرکات خود دارید.

همچنین داشتن لایه میانی ضخیم باعث می‌شود گرمای کمتری از طریق کف کفش هدر برود که می‌تواند از پای شما به خوبی در برابر سرما حفاظت کند. همچنین در بعضی از کفش‌‌ها از لایه پی پو دوبل (double density pu) در لایه میانی کفش استفاده می‌شود که استحکام را دو برابر می‌‌کند.

بهترین لایه‌های مدل‌های کفش کوهنوردی از ترکیب EVA و TPU ساخته می‌شوند. TPU به دلیل گران‌تر بودن بیشتر در قسمت‌های اصلی کفش به کار می‌رود و همچنین برای اضافه کردن درجه دوام و نقش حفاظتی نیز استفاده می‌شود و EVA که قیمت مناسب‌تری دارد بیشتر برای راحتی کفش کاربرد دارد.

یک کفش که لایه های مختلف آن شامل زیره، لایه میانی، لایه داخلی، لژ و... را نمایش می دهد.

  • کفی داخلی کفش:

این قسمت از اجزا کفش برای تعویض و جایگزین کردن مدل دلخواه جز مواردی است که کاملا به سلیقه افراد بستگی دارد. می‌تواند از نوع ارزان یا معمولی تا نوع طبی را برای کفش‌های خود در استفاده‌‌های مختلف تهیه کند.

با انتخاب کفی می‌توانید جاهای خالی کفش را پر کنید و آن را اندازه سایز پای خود کرده و میزان نرمی و راحتی کفش را افزایش دهید. همچنین حفاظت بیشتری برای پای خود فراهم کنید. کفی مناسب باعث می‌شود پا در وضعیت مستقیم و مناسب در کفش قرار گیرد.

همچنین پاها و لگن نیز برای مقاومت در برابر نیروهای تجربه شده در هنگام کوهنوردی، صاف‌تر شده و در موقعیت قوی‌تری قرار می‌گیرند و در نتیجه باعث کاهش خستگی پا و کف پا می‌شود و به طور قابل توجهی طرز ایستادن، تعادل و کنترل را بهبود می‌بخشد پس همیشه سعی کنید کفی کفش‌ها ارتجاعی- طبی دارای بالشتک هوا با قابلیت گردش هوا برای همه کفش‌های خود تهیه کنید.

از برندهای تخصصی تولید‌کننده کفی کفش مخصوص ورزش مانند کفی کفش‌های کوهنوردی و اسکی می‌توان برند superfeet را نام برد.

از دیگر اجزای کفش‌های کوهنوردی محافظ نوک انگشتان پا است که در اکثر کفش‌های کوهنوردی به خصوص کفش‌های سنگین، نیمه‌سنگین و … وجود دارد که برای محافظت از انگشتان پا در برخورد با سنگ و صخره این قسمت ضروری است.

معرفی چند برند های شناخته شده و معتبر کفش های کوهنوردی و ویژگی های آنها

«گروه تولیدی لاوان» با بنیان‌گذاری برادران کشوری در زمینه کفش های کوه‌نوردی و سنگ‌نوردی از سال 1380 تا کنون از برند های معتبر ایرانی است. در تولیدات این برند از دستگاه‌های پیشرفته و تهیه مواد اولیه که از بهترین شرکت‌های صاحب‌نام جهان و هم‌گام با دانش روز تهیه شده، استفاده می‌شود.

بسیاری از کوهنوردان ایرانی کفش کوهنوردی سه فصل خود را از این برند خریداری می‌کنند، زیرا با توجه به قیمت مناسب نسبت به برندهای خارجی تا حد زیادی همان کیفیت را دارد. کفش لاوان اولین و تخصصی‌ترین تولید‌کننده کفش‌های سنگنوردی و کوهنوردی است که از زیره ویبرام ایتالیا برای کفش‌های خود استفاده می‌کند.

همچنین قابلیت ضدآب دارند، کفی طبی و مقاوم در برابر سایش، کاهش فشارهای وارده استفاده از گورتکس یا نبوک برای رویه و … از دیگر ویژگی‌های کفش‌های این برند است.

این کفش نیز تولید ایران و تبریز است و تولیدات این برند کیفیت و راحتی و قیمت مناسب را با هم دارد. مدل‌های شناخته شده‌ای مانند سهند، کمچی و ساولان را وارد بازار نموده که با استقبال بسیار خوبی هم روبرو شده است.

طبق گفته خودشان همواره 4 فاکتور راحتی، سلامتی، کیفیت و قیمت مد نظر قارتال برای تولید بوده است.

از خصوصیات این برند در تولیدات کفش‌های خود، مناسب بودن مدل کفش برای برنامه‌های کوهنوردی در فصول بهار، تابستان و پاییز، استفاده از ترکیب چرم اشبالت گاوی به تنهایی یا ترکیب با نئوپرن neoprene برای رویه، دارای گارد محافظ انگشتان پا، کفی مقاوم با ماندگاری بالا، استفاده از PU برای زیره کفش‌ها با قابلیت جذب شوک و ضربه، آستر داخلی گورتکس مقاوم در برابر نفوذ آب با قابلیت تنفسی بالا، با آج‌های بلند و ماندگاری بالا و … می‌باشد.

سه نمونه از کفش های کوهنوردی محتلف با برندهای مختلف

در بخش های قبلی در مورد خصوصیات برند هامتو توضیح دادیم. نام تجاری برند کفش هومتو (HUMTTO) از باشگاه کوهنوردی آمریکایی می آید که در سال 1985 در آمریکا شروع به فعالیت کرد و محصولاتی مانند کفش هامتو، صندل مردانه هامتو، صندل زنانه هامتو و غیره در اروپا و ایالات متحده و کشورهای خاورمیانه به بازار عرضه کرد. خطوط تولید بالا، تنوع زیاد محصولات، استفاده از تکنولوژی روز و طراحی منحصربفرد، تأکید بیشتر بر مد، مقاوم بودن از مهم ترین ویژگی های منحصربفرد برند هامتو می باشد. هر محصول قبل از بسته بندی با دقت بازرسی می شود. از خصوصیات بارز کفش های هامتو استفاده از رویه چرم مقاوم در برابر سایش با لایه داخلی پارچه مش و قابلیت تنفسی بالا، استفاده از TPU برای حمایت از ناحیه قوزک پا، دارای کفی مقاوم از EVA به همراه لاستیک تخصصی هامتو مقاوم در برابر سایش، لیزخوردن و ضد شوک با قابلیت ارتجاعی و آج دار می باشد.

گروه تولیدی کفش های کوهنوردی ربوآر با سابقه 30 ساله و ثبت تخصصی R-TEX که پارچه مخصوص ضدآب به کار رفته در کفش های خود است، نیز از دیگر برندهای معتبر و به نام در تولید کفش های مخصوص کوهنوردی است. این برند اولین برند ایرانی است که از تزریق مستقیم زیره های کفش استفاده می کند، بدین صورت که زیره و رویه را با روشی نوین به صورت همزمان به هم متصل می شوند که این روش نسبت به استفاده از چسب یا دوخت بسیار مقاوم تر می باشد و و امکان جدا شدن زیره در آن وجود ندارد. از دیگر ویژگی های کفش های تولید REBUAR استفاده از ترکیبی از PU و TPU برای کفی به صورت تزریقی با مقاومت بالا در برابر سایش و ضربه و در عین حال راحت، استفاده از چرم نبوک یا گورتکس (Goretex) برای رویه با قابلیت تنفسی بالا، استفاده از کفی طبی ارتجاعی برای داخل کفش و … . این برند کفش هایش مناسب ترکینگ سبک، کوهنوردی نیمه فنی و نیمه سنگین، پیاده روی و هایکینگ است.

گروه تولیدی پایار که قبلا با نام شوزال و مدیریت عباسعلی اختر زند حدود 40 سال است که سابقه تولید تجهیزات کوهنوردی مانند کفش کوهنوردی، کوله پشتی، کیسه خواب، چادر و … را دارد. از نمونه مدل کفش های این برند می توان فالکون، خومبو و رنیگید را نام برد. ویژگی های بارز کفش های برند پایار بادوام و سبک بودن با قابلیت ایجاد چابکی در برنامه های کوهنوردی و کوهپیمایی در 4 فصل سال، استفاده از چرم برای رویه، کاربرد ویبرام، EVA و PU برای زیره، استفاده از لاووتکس برای لایه میانی با لژهای جلو و پشت کفش با لاستیک 2.2، ضد آب، مقاوم در برابر سایش می باشد و مناسب برای کوهنوردی، کوهنوردی سبک، ترکینگ، جنگل نوردی هستند.

 

این برند از معتبرترین و قدیمی ترین برندهای تولید کفش کوهنوردی در کشور اسپانیا است که تولیدات خود را از سال 1940 در شهر کوچکی به نام لوستا در جزیره مایورکا آغاز کرد و به دلیل منحصر بفرد بودن، کیفیت و کارآیی بالای محصولاتش شهرتی جهانی دارد و کفش هایش در بیش از 30 کشور جهان در بین کوهنوردارن طرفدار دارد. شعار برند بستارد این است: « کفش کوهنوردی برند ما تولید می‌شود که دوام داشته باشد! ما برای شما نوعی از کفش کوهنوردی را تولید می‌کنیم که خودمان می‌خواهیم بپوشیم.»

بستارد همیشه در تولیدات خود از تکنولوژی روز دنیا استفاده می کند و افزایش مقاومت، کارایی و سبک سازی کفش‌ها در عین حفظ ساختار اصلی آن‌ها را همواره مدنظر دارد و فلسفه آن‌ها این است که کفش کوهنوردی باید با بالاترین کیفیت و پیشرفته‌ترین فناوری ممکن تولید شود و دانش و کیفیت ساخت سنتی با ترکیب مداوم پیشرفته‌ترین فناوری‌های روز دنیا همراه با طرح‌ها و مواد تشکیل دهنده مناسب ترکیب کرده اند تا نتیجه آن کفش کوهنوردی بی رقیب و منحصربه فرد Bestard باشد.

رویه از جنس ترکیبی از پارچه های H2O Microtech و Cordura® با بالاترین میزان مقاومت در برابر سایش، محافظ پنجه ساخته شده از لاستیک طبیعی و بدون درز، تمامی قطعات فلزی از جنس استنلس استیل برای مقاومت بهتر در برابر آب شور، تمام قلاب ها حلقه های D بست، تکه های بازتابنده در پاشنه برای دیدن بهتر در تاریکی، ناحیه مچ پا از جنس نئوپرن با نرمی و راحتی و مقام و بادوام را به همراه پارچه کوردورا، زیره از جنس Vibram® Idrogrip با چسبندگی عالی بر روی سطوح مرطوب و لغزنده از ویژگی های مخصوص کفش های تولید بستارد است.

برند ایتالیایی اسکارپا در Asolo در منطقه Montebelluna تاسیس شد و این منطقه در تولید کفش های باکیفیت و دست ساز شهرت دیرینه دارد. اسکارپا بهترین سازندگان کفش Asolo در یک مکان کنار هم جمع کرد تا بتواند از این طریق به هدف خود، یعنی تولید بهترین کفش ها در سرتاسر جهان، برسد. کلمه  Scarpa مخفف واژه ای ایتالیایی به معنی اتحادیه شرکت های تولیدکننده کفش های منطقه کوهستانی Asolo، می باشد.

این کمپانی تولید کننده اولین کفش های ضد آب جذب کننده هوا و بخار آب مخصوص ورزش و اولین سازنده کفش های پلاستیکی اسکی است و به نام خود ثبت کرده است. ویژگی های کلی کفش های این برند استفاده از تکنولوژی active fit برای نهایت راحتی در سخت ترین شرایط، استفاده از ویبرام یا ویبرام اسپایدر (SPYDER Vibram) برای زیره، کفی ها با قابلیت ارتجاعی، طبی و قابل تعویض، مقاوم در برابر لغزش و سایش و کاهش فشارهای وارده، قابلیت ضدآب، زبانه کفش از استرچ S-TECH SCHOELLER® بسیار مقاوم، با قابلیت تنفسی و ضد آب، کاربرد چرم طبیعی یا ترکیبی از چرم و دیگر پارچه ها برای رویه و … است.

نکات مهم در خرید و انتخاب سایز کفش مخصوص کوهنوردی:
  • برای خرید کفش کوهنوردی باید یک سایز بزرگتر از کفش شهری خود انتخاب کنید. طول پای خود را اندازه گیری کرده و از نمودار سایز استفاده کنید و سایز پای خود را بیابید. اگر یک کوهنورد آقا هستید و اندازه ای که از پای خود گرفته اید 26 سانتی متر است، سایز استاندارد کفش شما 41 است ولی برای کفش کوهنوردی سایز مناسب شما 42 می باشد و اگر شما خانم هستید و طول کف پای شما 22.5 سانتیمتر است، سایز استاندارد پای شما 38 خواهد بود، ولی برای کفش کوهنوردی سایز مناسب شما 39 است.
  • بسیاری از ورزشکاران کفش هایی انتخاب می کنند که برای پایشان تنگ است. انتخاب کفش تنگ در کوهنوردی صد در صد شما را دچار مشکل و آسیب های جدی مانند کمر درد، زانو درد و آسیب های قوزک پا می کند و البته در مسیر هم باعث تاول زن انگشتان شما می شود.
  • به این مورد هم توجه کنید که کفش زیاد از حد گشاد نباشد، زیرا باعث ایجاد تاول پوستی می شود، همچنین خیلی هم تنگ یا کیپ نباشد، زیرا به ناخن ها و بستر ناخن آسیب می رساند.
  • کفش باید از قوزک پا حمایت کرده و از پیچ خوردن آن جلوگیری کند. همچنین قوزک پا به هیچ عنوان نباید تحت فشار باشد. روی لبه های خارجی کفش بایستید تا مطمئن شوید که ساق کفش از مچ پای شما محافظت می کند.
  • پنجه کفش نیز باید سخت و محکم باشد تا از انگشتان پا محافظت کند. با یک پای خود چند ضربه به دیوار بزنید و امتحان کنید.

  • کفش کوهنوردی انتخابی شما باید گرم و نرم، سبک باشد و جلوی کفش فضای کافی برای انگشتان داشته باشد.
  • سعی کنید ساعات آخر روز را برای خرید کفش کوهنوردی اختصاص دهید، زیرا در زمان پا کمی از حالت طبیعی خود بزرگتر است.
  • برای پوشیدن کفش کوهنوردی و انتخاب سایز، جورابی که با آن به کوهنوردی می روید را بپوشید. (بهترین جنس، جوراب با الیاف مصنوعی است.)
  • در خرید کفش کوهنوردی نوع کفش مورد نیاز خود سرما و درجه حرارت مسیر، میزان رطوبت، ارتفاع و سختی مسیر و مدت زمان برنامه در نظر بگیرید
  • نوع فعالیت شما، در انتخاب کفش نیز از اهمیت بسیاری دارد، به عنوان مثال برای برنامه های کوهنوردی در ارتفاعات بلند، کوهنوردی فنی، کوهنوردی با کوله پشتی، ترکینگ، کمپینگ، راهپیمایی در دامنه، طبیعت گردی، شکار و ماهیگیری، دویدن در زمین های هموار، راهپیمایی و زندگی شهری کفش مناسب آن برنامه را با توجه به نکات ذکر شده در بالا خریداری کنید. در این مورد حتما از فروشنده کمک بگیرید.
  • اگر از کفی طبی استفاده می‌کنید، بهتر است آنها را نیز با خود ببرید، زیرا در راحت بودن کفش تاثیر دارد.
  • توجه داشته باشید که در صورت برفی یا مرطوب بودن مسیر، حتما باید از کفش کوهنوردی ضد آب استفاده کنید.
  •  اندازه کفش کوهنوردی فقط با پوشیدن و راه رفتن مشخص می شود، پس توصیه ما این است که هیچ گاه برای اولین بار کفش نو را در یک برنامه سنگین استفاده نکنید و حتما قبل از آن در چند برنامه سبک به پا کنید و از همه لحاظ بررسی کنید و مطمئن شوید که طی ساعات استفاده در آن احساسی راحتی دارید.
  • اگر در طی صعود استراحت شبانه دارید، کفش خود را اگر خیس است با روزنامه مرتب خشک کنید که البته باید همراهتان ببرید و بعد از خشک کردن کفش ها را با روزنامه پر کنید و داخل کیسه نایلونی بگذارید تا برای استفاده صبح نرم باشند.
تشخیص سایز مناسب کفش کوهنوردی در خرید حضوری و آنلاین:
  • اگر می خواهید کفش خود را آنلاین خریداری کنید، پاهای خود را بدون جوراب و پوشش روی یک سطح صاف مانند یک تکه کاغذ یا مقوایی بزرگتر از پاهای خود قرار دهید و روی همان سطح صاف پشت پایتان را به دیوار یا جسم ثابتی بچسبانید. از قسمت بلندترین انگشتان مطابق شکل یک خط بکشید. فاصله میان دیوار و خط کشیده شده را با خط کش اندازه گیری و ثبت کنید. در آخر اندازه بدست آمده را با جدول زیر تطبیق دهید تا سایز خود را طبق استاندارد پیدا کنید. یادتان باشد بعد از پیدا کردن سایز اصلی پای خود یک سایز بزرگتر از سایز اصلی پایتان برای کفش کوهنوردی سفارش دهید. به عنوان مثال اگر یک کوهنورد آقا هستید و اندازه ای که از پای خود گرفته اید 26 سانتی متر است، سایز استاندارد کفش شما 41 است ولی برای کفش کوهنوردی سایز مناسب شما 42 می باشد و اگر شما خانم هستید و طول کف پای شما 22.5 سانتیمتر است، سایز استاندارد پای شما 38 خواهد بود، ولی برای کفش کوهنوردی سایز مناسب شما 39 است.
  • به طور کلی برای اندازه گیری کفش سه نوع سایز وجود دارد: سایز کفش انگلیسی (UK) و سایز کفش آمریکایی (US) و سایز کفش اروپایی (EU). در کشور ما طبق سایز اروپایی برای تعیین سایز کفش ها استفاده می شود.
  • در خرید حضوری ابتدای کار، جوراب مخصوص کفش کوهنوردی را به پا کنید یا از فروشنده بخواهید جورابی با همان ضخامت به شما بدهد.
  • سپس از او بخواهید یک سایز بزرگتر از کفش شهری برای پوشیدن برایتان بیاورد. اگر مثلا سایز استاندارد کفش شما 41 است برای کفش کوهنوردی سایز مناسب شما 42 می باشد.
  • در این مرحله بعد از پوشیدن جوراب، پای خود را به قسمت جلوی کفش پچسبانید، طوری که نوک انگشتان پای شما جلوی کفش را احساس کند، البته نباید در این حالت به هیچ عنوان انگشتان خمیده شود.
  • در مرحله بعد دقت کنید پشت پای شما به اندازه یک انگشت سبابه با پشت کفش فاصله داشته باشد و حتما باز اطمینان حاصل کنید هیچ فشاری به انگشتان پایتان وارد نیست. (فشار وارده منظور فشار بر روی نقاط انگشتان شست از لایه بیرونی و روی انگشت کوچک تان از لایه درونی و کناری و قوس استخوانی روی پایتان)
  • بعد از انجام مرحله قبل، اکنون پشت پای خود را به قسمت عقب هدایت نموده تا کاملا به قسمت انتهایی کفش بچسبد، آن هم در حالتی که باید حدود یک انگشت سبابه دست، بین نوک انگشتان شما با قسمت جلویی کفش فاصله وجود داشته باشد، به طوری که بتوانید تمامی انگشتان خود را به راحتی حرکت دهید.
  • بعد از پوشیدن کفش و بستن بند ها در موقع راه رفتن نباید پاشنه پا از داخل کفش بلند شود، زیرا اگر اینطور باشد، در برنامه های کوهنوردی پایتان تاول می زند. روی یک پای خود ایستاده و با پای دیگر خود به دیوار ضربه وارد کنید. اگر کفش مناسب و اندازه باشد در این حالت هیچ گونه ضربه ای به طور مستقیم به پا وارد نمی شود. همچنین مطمئن شوید که قوزک پایتان نیز مورد حمایت کفش قرار دارد.
  • در آخر کفش را برای مدت زمانی حداقل 10 دقیقه به پا داشته باشید، در فروشگاه راه بروید و اگر پله دارد از پله ها بالا پایین بروید و سطح شیبداری هم اگر هست روی آن هم راه بروید و بعد از اینکه کاملا در پا احساس راحتی کردید، خریداری کنید.
  • همان طور که در بالا گفته شد سعی کنید در انتهای روز برای خرید کفش کوهنوردی بروید که سایز پا در بزرگترین اندازه خود می باشد و اگر کفی طبی استفاده می کنید هم همراه خود ببرید.
  • در بستن بند کفش های کوهنوردی به لیل اینکه اکثر این کفش ها قوزک پا را می‌پوشانند، حتما برای راهپیمایی بند‌های قسمت بالائی را شل‌تر ببندید تا قوزک پا دامنه حرکتی بیشتری داشته باشد و در موقع پایین آمدن از شیب بند کفش را محکم کنیدکه از فشار بیش از حد به پنجه پا جلوگیری کند و مانع از زدگی پا شود.

نگهداری و تمیز کردن کفش کوهنوردی:
  • هرچقدر بعد از برنامه خسته باشید باز هم حتما به محض اینکه به خانه رسیدید کفش هایتان را تمیز کنید، زیرا اکثر کوهنوردان با این روش سال های بسیاری از کفش های خود استفاده عالی کرده اند.
  • نهایت تا فردای روز بعد از برنامه کوهنوردی همه وسایل خود از جمله کفش هایتان را با روش اصولی مربوط به هر کدام و مواد شستشوی تایید شده بشورید ضدعفونی کنید و حتما خشک کنید.
  • در اولین مرحله برای تمیز کردن کفش کوهنوردی اجزای آن که شامل بند هاست جدا کنید و اگر کفی دارد نیز بیرون بیاورید. آن ها را جداگانه بشورید با آب گرم و مواد شوینده شسته و در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شوند.
  • سپس کفش را وارونه کنید و ضربات آرامی به آن زده  تا گل و لای و تکه چوب، سنگریزه یا هر چیزی که به آن چسبیده، جدا شود.
  • اگر چیزهایی که به آن چسبیده بود با روش مرحله قبل کنده نشد از آب ولرم کمک بگیرید.
  • اولین مرحله شستشو این است که به هیچ عنوان حتی یکبار کفش های خود را در ماشین لباسشویی نیندازید.
  • برای شستشوی کف کفش از یک برس سخت و مواد شوینده و آب گرم استفاده کنید.
  • برای شستشوی رویه داخل کفش از یک برس نرم، مسواک کهنه یا اسفنج نرم به همراه مواد شوینده ملایم که حاوی سفید کننده نباشد و آب گرم استفاده کنید.
  • مرحله آب کشی را به دقت و با حوصله انجام دهید و چک کنید هیچ گونه اثری از ماده شوینده روی کفش نیست، زیرا اگر این مواد باقی بمانند باعث پوسیده شدن کفش می شود. (انواع ژل های مخصوص شستشوی کفش در بازار برای این کار وجود دارد.)
  • در طی کوهنوردی یا کوهپمایی پای شما عرق می کند یا ممکن است آب به داخل کفش برود که حتما باید در این موارد هم حتی اگر کفش کثیف نشده آن را به نحو صحیح خشک کنید.
  • برای خشک کردن کفش هرگز از خشک کن ماشین لباسشویی یا حرارت شوفاژ یا پشت بخاری، آفتاب مستقیم، سشوار و آتش استفاده نکنید. استفاده از این موارد باعث از بین رفتن لایه ضدآب کفش می شود و حتی موجب از بین رفتن رنگ و ضعیف شدن چسب لایه ها می شود. در کفش های با جنس چرم این گوهن حرارت ها باعث چروک شدن و ایجاد ترک بر روی بافت چرم شده و در نهایت عمر کفش را کوتاه می کند.
  • برای خشک کردن کفش ها از دمای اتاق یا پنکه استفاده کنید.
  • برای خشک کردن کفش و جذب کامل رطوبت برگه روزنامه یا دستمال کاغذی را به شکل گلوله درآورده و آن را در لای دستمال کاغذی قرار داده و به مدت 24 ساعت در داخل کفش می‌گذاریم تا هم رطوبت آن گرفته شود و هم حالت و فرم خود را حفظ کند. یادتان باشد هر یک ساعت هم روزنامه‌­ها را تعویض کنید.

  • اگر واقعا کفش شما پس از هر بار برنامه کوهنوردی نیاز به شستشو دارید آن را بشویید وگرنه پاک کردن سطحی هم کافی است، زیرا شستن زیاد کفش عمر مفید آن را کاهش می دهد.
  • اگر جنس رویه کفش شما از چرم است، پس از خشک شدن حتما به آن واکس مخصوص بزنید.
  • تقریبا همه کفش های کوهنوردی خاصیت ضدآب را دارند اما ممکن است بر اثر استفاده در هوای بارانی یا برفی و گذر زمان این خاصیت کم شود پس برای این احیای دوباره این خاصیت کفش می توان از اسپری های ضد آب مخصوص که در بازار وجود دارد برای یک تا دو بار در سال استفاده کنید. قبل از استفاده از این اسپری ها دستورالعمل آن را خوانده و از فاصله 20 سانتی متری و در فضای باز این کار را انجام دهید و اطمینان حاصل کنید تمام سطح کفش با این محلول پوشش داده شده است.
  • در استفاده از اسپری ضدآب به پوشش گورتکس یا چرم کفش خود دقت کنید و از اسپری مخصوص همان رویه استفاده کنید. همچنین حتما این کار را پس از شستن و خشک کردن کامل کفش انجام دهید.
  • در فاصله بین برنامه های کوهنوردی و انبار کردن حتما کفی را دربیاورید و از خشک بودن کفش ها مطمئن شوید.
  • کفش ها را در مکانی به دور از رطوبت و نور مستقیم خورشید انبار کنید و در جایی قرار دهید که جریان هوا وجود داشته باشد و در جعبه یا کیسه پلاستیکی هم قرار ندهید. هرگز کفش ها را در اتاق­ های زیر شیروانی، انباری، صندوق عقب ماشین و یا مکان­ هایی که تهویه مناسب ندارند قرار ندهید.
  • در طی زمانی که استفاده نمی کنید روزنامه در کفش خود قرار دهید تا شکل اولیه کفش حفظ شود.
سخن آخر:

در این مقاله سعی نمودیم شما را با انواع کفش ها و به خصوص کفش های کوهنوردی و جنس و کاربرد و نحوه نگهداری آنها و … آشنا کنیم. امیدواریم مطلب فوق برایتان کاربردی بوده باشد.

با مراجعه سایت یاناکوه  می توانید انواع کفش های کوهنوردی، طبیعیت گردی، پیاده روی و کوهپیمایی و … از بهترین برند های ایرانی و خارجی با بالاترین کیفیت و قیمت مناسب را مشاهده کنید و خرید خود را انجام دهید. در صورت نیاز به مشاوره تیم فنی یاناکوه آماده هرگونه مشاوره تخصصی و پاسخگویی برای کلیه تجهیزات کوهنوردی و طبیعت گردی به شما عزیزان می باشد و در تلاش است همیشه بهترین خرید آنلاین را داشته باشید.

منابع:

www.rei.com

www.theclimbingguy.com

www.ellis-brigham.com

www.hgtv.com

www.wikihow.com

www.adidas.com

4 دیدگاه در “از سیر تا پیاز کفش کوهنوردی

  1. سیداحمددستیار گفت:

    از اطلاعات کامل بسیار ممنونم

    1. مشاورنت گفت:

      با سلام. از شما بابت وقت ارزشمند و مطالعتون سپاسگزارم.

    2. yana admin گفت:

      سلام دوست گرامی از مطالعه و وقت شما ممنونیم.

  2. TMOFMU گفت:

    واقعا سیر تا پیاز بود ممنون بابت توضیحات کامل و کاربردی

نظرات بسته شده است.